The colorful, future-proof city.

Het is een jaar of drie geleden dat ik iets anders hoorde over Rio de Janeiro dan alleen de wereldberoemde carnaval of de Copacabana en ik niet gelijk dacht aan het ‘oorwurm‘-liedje uit de reclame van een niet nader te noemen verzekeringsmaatschappij. Nee, ik bekeek – school- en interessegerelateerd – een TEDtalk van Eduardo Paes, de burgemeester van Rio de Janeiro. In zijn voordracht vertelde hij over de stad van de toekomst, met vier basisregels als uitgangspunt. Nu kwam er niet gelijk een gevoel naar boven dat zegt dat Rio de stad van de toekomst is, maar zijn TEDtalk heeft mijn interesse in Rio de Janeiro gewekt.

De vier basisregels van Paes, 1) milieuvriendelijkheid/groendenken, 2) hoge capaciteitsvervoer, 3) gebruik van technologie en 4) sociale integratie, zullen ertoe moeten leiden dat de stad toekomstbestendig is. Met enkele praktijkvoorbeelden legt Paes uit hoe Rio de Janeiro aan de weg timmert door in te spelen op deze vier basisregels. Ruimte maken voor groenvoorzieningen (zie afbeelding), aanleg van busbanen door de hele stad, het realtime in kaart kunnen brengen van verkeersstromen en velerlei andere voorbeelden die toekomen aan het gestelde doel: een volledig geürbaniseerde stad in 2020. Door het binnenhalen van de Olympische Spelen 2016 van Rio en – in mindere mate – het Wereldkampioenschap Voetbal 2014 van Brazilië is de druk om die doelstelling te halen enigszins opgevoerd.

rio stadspark(bron afbeelding: TEDtalk Eduardo Paes, 2012)

Op het gebied van sociale integratie, één van de basisregels van Paes, hebben twee Nederlandse vrienden het initiatief genomen om van de grauwe favela’s een kleurrijk geheel te maken. Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn, beiden afkomstig uit de kunstwereld, hebben op het wetenschappelijk georiënteerde podium van TED onder het pseudoniem Haas&Hahn hun verhaal mogen doen over hun project Favela Painting. Door de sloppenwijkbewoners te betrekken bij het kunstproject is het mogelijk om complete wijken van een stuclaag en kleurrijke lik verf te voorzien. Het project is afhankelijk van donaties om de benodigdheden te kunnen bekostigen en de – veelal lokale – werknemers te kunnen inhuren.

76105-d0153137172b4cfdbcbd60f52c07efa0(bron afbeelding: Favela Painting, 2014)
kite(bron afbeelding: Favela Painting, 2014)

Door de mensen samen te brengen door bijvoorbeeld barbecues te organiseren en hen in een vroegtijdig stadium bij het project te betrekken krijgen de kunstenaars veel voor elkaar. In tien jaar heeft het zich als een virus door Rio de Janeiro verspreid en ook andere steden (waaronder Philadelphia) zijn door het concept aangestoken.

De vrolijke aanblik van het rijke kleurenpalet werkt enthousiasmerend en ook de benadering van de initiatiefnemers valt te bewonderen. Of de doelstelling van een volledig geürbaniseerd Rio in 2020 gehaald wordt valt nog te bezien, maar ze kunnen een eind komen met de vier basisregels van de burgervader in ogenschouw nemend. Initiatieven zoals de Favela Painting Project helpen daar in ieder geval enigszins bij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s