Kleurrijke vastgoedkaart.

Het is al even geleden dat ik op het internet een artikel las over een interactieve viewer die de leeftijd van gebouwen in Nederland in kaart brengt. Op Facebook zag ik vandaag een afbeelding voorbij komen die me daar direct aan deed denken.

De viewer van de Waag Society geeft in verschillende kleuren de leeftijd van gebouwen weer. De jongste gebouwen zijn gekleurd in blauwtinten en naarmate de leeftijd oploopt verandert die kleur via geel en oranje naar bordeauxrood. De gegevens zijn verwerkt voor ruim 9,8 miljoen gebouwen in Nederland.

De Waag Society is voor deze viewer geïnspireerd door een Amerikaans project, waar Thomas Rhiel de leeftijd van gebouwen in de New Yorkse wijk Brooklyn in kaart bracht. Rhiel verwonderde zich over de variëteit van de gebouwen tijdens zijn dagelijkse wandeling naar de supermarkt: “The borough’s a patchwork of the old and new, but traces of its history aren’t spread evenly”. Hij bedacht de leeftijd van gebouwen in kaart te brengen door deze een kleur te geven.

De data die is gebruikt voor de Nederlandse variant komt voort uit de BAG (Basisregistraties Adres en Gebouwen) van het Kadaster. De data uit de BAG maakt het mogelijk om meer informatie te geven van het gebouw dan alleen de leeftijd. Ook worden onder andere de gebouwgrootte, adresgegevens en functie vermeld.

De kleurrijke blokjes zijn afgezet tegen een zwarte achtergrond, waardoor het van bovenaf lijkt op een nachtelijke luchtfoto. Het is hierdoor duidelijk te zien waar bebouwing is en waar leegte. Door het kleurgebruik is ook de ontwikkeling van steden te ontdekken, veelal met concentrische dorps- en stadskernen.

Schermafbeelding 2015-09-13 om 22.19.26Uitsnede van de viewer van de Waag Society waarop het centrum van Groningen te zien is.

De kaart is te vinden op http://code.waag.org/buildings/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s