How to understand investments in cultural heritage?

Het Rijksmuseum, historische panden voor onderwijsdoeleinden en het Postkantoor Coolsingel? Wat is de relatie tussen de drie voorbeelden en wat zijn de verschillen?

Het Rijksmuseum is in tien jaar verbouwd voor €375 miljoen (Volkskrant, 2015). Ook in de historische panden in Utrecht (BouwProfs, 2015) en aan de Coolsingel (RTV Rijnmond, 2015) wordt flink geïnvesteerd om het gebruiksklaar te maken voor nieuwe bestemmingen en daarbij de authentieke historische karakters te behouden. Voor het Rijksmuseum geldt dat de investering niet is ten behoeve van een herbestemming, maar voor restauratie en onderhoud, wat als noodzakelijk wordt geacht door Breuckner (1999, pp. 104). Zonder deze uitgaven zullen de historische gebouwen in verval geraken beweert hij.

Voor de directe omgeving heeft de verbouwing van de panden een positieve waarde, bevestigt onderzoek van Van Duijn & Rouwendal (2013, pp. 473). Cultureel erfgoed heeft volgens hen een substantiële impact op de aantrekkelijkheid van steden. Het Rijksmuseum, de panden van het Janskerkhof en de Coolsingel zijn gesitueerd in het centrum van respectievelijk Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Brueckner (1999, pp. 103) stelt dat er door lange historie van steden meer gebouwen en monumenten van historisch belang zijn en dat er in het centrum van steden veel overheidsinvesteringen zijn in bijvoorbeeld infrastructuur. Hetgeen het aantrekkelijk maakt voor mensen met een hoog inkomen concludeert Brueckner (1999, pp. 105) vervolgens. 

Voor het Rijksmuseum geldt dat het in eigendom is van de Staat en er geen concurrentie is en er is daardoor geen ‘markt’ voor het Rijksmuseum, waardoor de bid-rent curve op die positie zal dalen tot het nulpunt. Het complex van het Janskerkhof en het Postkantoor aan de Coolsingel hebben in eerste instantie geen huurinkomsten en door de leegstand een negatieve invloed op de directe omgeving. Door het geven van een invulling aan de monumentale panden worden er huurinkomsten gegenereerd, welke door de combinatie van authentieke historische kenmerken hoger liggen dan overig vastgoed.Voor alle gevallen geldt dat de verbouwing een positief effect heeft op de grondwaarde van de omgeving, wat is terug te zien in de ‘bulten’ van de curve. Dit heeft uitwerking op de prijzen van woningen in de directe omgeving, want zonder cultureel erfgoed zouden prijzen in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht respectievelijk 17% en 8% lager liggen berekenden Van Duijn & Rouwendal (2013, pp. 494).


Dit artikel is geschreven als opdracht voor het tentamen van Real Estate and Land Supply. Hierbij is een onderwerp met enkele krantenartikelen theoretisch onderbouwd aan de hand van enkele vooraf gelezen stukken uit de wetenschappelijke literatuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s